Cocoon Shrug

Cocoon shrug ilman jämälankoja (in Finnish only)

Note: this post is written in Finnish only – I’m working on the English translation, it may take a while. There are a plenty of cocoon shrug patterns already available in English.

Ihan ensiksi aloin miettiä, mitä on “shrug” suomeksi – se on ikään kuin hartiahuivi, jossa on hihat tai villatakki, jota ei varsinaisesti saa kiinni. Lämmittävä asia kuitenkin.

Tämä malli sai alkunsa siitä, että menin hetken mielijohteesta ostamaan satunnaisen määrän hyvin kaunista ja ylellisen tuntuista, mutta varsin hintavaa lankaa. Siksi halusin ensinnäkin mallin, jossa käsinvärjätyn langan kaunis neulepinta pääsee oikeuksiinsa ja toiseksi halusin varmistaa, että kaikki lanka tulee käytettyä.

Tämä vaate on variaatio useista “cocoon shrug” -nimellä julkaistuista ohjeista. Käytännössä kyse on isosta suorakaiteesta, joka taitetaan puoliksi ja ommellaan sivuista kiinni. Taitoskohtiin jätetään hiha-aukot ja etureunaan neulotaan leveä resori.

Cocoon Shrug

6 vyyhteä Madelinetosh Tosh DK -lankaa sävyssä Onyx

80 cm pyöröpuikko koossa 4,5
40 cm pyöröpuikko tai sukkapuikot koossa 4,5
Avoin silmukkamerkki tai hakaneula

Neuleen tiheys: 20s tai 28 krs = 10cm.

Luo 200 silmukkaa. Neulo sileää oikeaa, kunnes olet käyttänyt 4 vyyhteä tai työsi pituus on n. 80cm. Viimeisellä kerroksella kavenna 1s kummassakin reunasssa (kavennetuista silmukoista tulee etusauman saumanvarat) = 198s. Jätä silmukat odottamaan.

Taita kappale pituussuuntaan kahtia, kiinnitä silmukkamerkki puoliväliin. Ompele sivusaumat kiinni toisiinsa n. 20cm matkalta niin, ettet aluksi päättele lankaa kummastakaan päästä – näin voit siistiä sauman kummatkin päät vasta lopuksi.

Lähikuva neuleesta. Lankana on Madelinetosh Tosh DK sävyssä Onyx eli mustana.
Pidin itseäni ensin vähän kahjona, kun tilasin tätä upeaa käsinvärjättyä lankaa mustana, vaikka ajattelin, että hienot käsinvärjätyt sävyt pääsevät varsinaisesti oikeuksiinsa vähän värikkäämmissä langoissa. Mutta onhan tässä sävyjä, ja lanka on muutenkin varsin ihanaa ja ylellistä.

Tee seuraavaksi hiharesorit. Poimi toisesta reunasta puolivälimerkin kummaltakin puolelta lyhyemmälle pyöröpuikolle tai sukkapuikoille 40s n. 20cm (= 56 krs) matkalta = 80s. Neulo poimituilla silmukoilla 2o 2n -joustinneuletta suljettuna neuleena n. 10cm (30 krs). Tee toinen resori kappaleen toiseen reunaan samoin. Ompele sivusaumat resorien alapuolelta kappaleen reunoihin. Nyt lankaa on jäljellä noin puolitoista vyyhtiä.

Siirrä silmukkamerkki aloitusreunan puoliväliin. Poimi merkin vierestä pitemmälle pyöröpuikolle 99s, neulo seuraavaksi yläreunan odottamaan jätetyt 198s oikein ja poimi aloitusreunan toisesta puolikkaasta 99s = 396s. Neulo näillä silmukoilla 2o 2n -joustinneuletta niin kauan kuin lankaa riittää ja päättele neule.

Vinkki: päättele joustinneule 1-1,5 kokoa isommilla puikoilla, niin myös päätelty reuna on riittävän joustava.

Creative Commons License

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *